Vraag nummer: 52378 / vervolg


23 oktober 2017

Vraag nummer: 52456

Vraag nummer: 52378
Hallo,

Ik ben recent aangewezen als executeur, zonder dat ik hiervan op de hoogte was. Echter, de notaris (die mij wel heeft gemaild dat ik executeur ben) wil mij geen kopie van het testament sturen. Hij wil dat ik op een intakegesprek kom (a EURO 290).Is dit gebruikelijk? Mag hij dit eisen?
met dank en groet
SD
Antwoord:
Geachte heer,

Op zich is een informatief gesprek over de ins- en outs van het testament en de rol van executeur zeker aan te bevelen. Een executeur vertegenwoordigd de erfgenamen, dus de executeur moet ook weten namens wie hij handelingen verricht en wat de samenstelling van de nalatenschap is.
Het is aan de notaris welk beleid hij hierin voert, maar kosten voor een intake terwijl de notaris u benadert, lijkt wellicht vreemd. Ook zal de notaris de redenen (moeten) aangeven waarom hij niet al het testament opstuurt.

Geachte heer / mevrouw,

Ik heb inmiddels de reden gevraagd aan de notaris, maar deze wil hij niet geven. Hij geeft aan 'geen testament op te willen sturen' (ik heb inmiddels 4 x om een kopie hiervan gevraagd). Hij blijft mij standvastig uitnodigen voor het intakegesprek (รก EURO 290,-) en wil dat ik ook een vermogensoverzicht en een kopie van het overlijdensbericht meeneem. Dit laatste (vermogensoverzicht) bevreemd mij ook, want wat zou hij hier mee moeten? Ik krijg een heel naar gevoel bij deze notaris en vraag me af wat ik hier tegen kan doen. Hij besteld mij als het ware, terwijl ik nooit om zijn diensten heb gevraagd.
Met dank en vriendelijke groet
S. Doornenbal

Antwoord:

Geachte heer,

Doorgaans wordt door een erfgenaam of executeur aan een notaris gevraagd om een verklaring van erfrecht of executele op te stellen en in dat kader benadert de notaris de erfgenamen/executeur. Dat lijkt mij niets om geheimzinnig over te doen. De vraag blijft dus inderdaad wat is de reden waarom de notaris u benadert. Misschien is het een idee dat u langs een notaris bij u in de buurt gaat zodat deze notaris namens u aan zijn/haar collega meer informatie kan vragen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.