uitbetalen erfenis


23 juni 2015

Vraag nummer: 42720

Geachte heer, mevrouw,

Ik ben benoemd in een testament als executeur met de meest uitgebreide bevoegdheden. De goederen zijn verdeeld, de financiƫle verplichtingen zijn voldaan, alleen 1 van de erfgenamen weigert akkoord te gaan met de verdeling van het geldbedrag en weigert haar rekeningnummer te geven. Ze stelt dat ik pas mag uitbetalen als alle erfgenamen akkoord zijn met de verdeling.

De verdeling is gemaakt naar het voorstel wat deze zelfde erfgenaam zelf heeft gemaakt, echter een van de erfgenamen heeft voor het overlijden van de erflater werkzaamheden voor de erflater uitgevoerd en heeft daar salaris voor gekregen. Betreffende erfgenaam eist nu dat dit salaris teruggestort wordt in de boedel, en gaat tot dat gebeurt is niet akkoord.

het salaris is netjes als inkomen opgegeven, en er is ook belasting over betaald zoals het hoort. Het lijkt een eindeloze discussie te worden waar ik graag een einde aan wil maken.

Mag ik als executeur de overige erfgenamen toch al uitbetalen?
Welke stappen kan ik als executeur zetten om toch het rekeningnummer van de weigerende erfgenaam te verkrijgen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Ik kan u hierna geen goed advies geven, want de juiste aanpak hangt van de feitelijke omstandigheden af. Als excuteur is het zoals u ook aangeeft van harte aan te bevelen om een accord te hebben van alle erfgenamen op uw rekening en verantwoording. Of de verdeling ook daadwerkelijk de taak van de executeur is, is niet altijd duidelijk. Ik raad u aan langs uw notaris te gaan voor nader advise.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn