testementair executeur


27 februari 2020

Vraag nummer: 60167

Beste,

Het volgende, ik ben testementair executeur van mijn reeds overleden vader. Mijn vader heeft aan 2 van de 3 kinderen een schenking gedaan. Aan 1 kind niet i.v.m een persoonlijke vete, nu eist dit kind na het overlijden zijn schenking op. Wil alle belasting stukken hebben om dit in te zien. In hoeverre ben ik verplicht om de stukken in te laten zien? En over hoeveel jaren kan dit opgeeist worden? Als particulier ben ik verplicht om mijn belasting stukken 5 jaar lang te bewaren. Hoeveel jaren moet ik kunnen laten zien betreffende de stukken van mijn vader..ook 5 jaar?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een executeur moet inderdaad in het algemeen een erfgenaam informatie geven over de samenstelling van de nalatenschap. De schenkingen hebben langer geleden plaatsgevonden, maar hebben per saldo wel invloed op de hoogte van de nalatenschap.
Van belang is voorts of de schenkingen moeten worden ingebracht in de nalatenschap. Dat zou dan bepaald moeten zijn bij de schenking of in het testament.
Dat er nog een schenking kan worden 'opgeeist' lijkt onwaarschijnlijk, tenzij u vader dat zo heeft bepaald in het testament.
Tot slot: indien aanspraak wordt gemaakt op de legitieme vordering, dan kunnen schenkingen belangrijk zijn voor de hoogte van deze legitieme aanspraak.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >