overlijden en executeur


16 februari 2006

Vraag nummer: 10057  (oude nummer: 7506)

In het geval dat mijn partner komt te overlijden bij familie met wie ik geen goede relatie heb hoe ben ik dan verzekerd van een goede afhandeling van de wensen van mijn partner. ( is familie van mijn partner en de angst bestaat dat ze mij er niet in willen betrekken terwijl het testament van mijn partner dit wel vereist )Ik doel op uitvoering testament, ik ben aangesteld als executeur maar hoe weet de uitvaarder dit?
Neemt de uitvaarder contact op met de notaris, hoe komt de uitvaarder te weten dat er uberhaupt een testament is? Hoe kom ik dan in het bezit van een overlijdensakte en wordt die wel juist ingevuld?
Wat gebeurt er als de familie zegt dat zei mondeling aangewezen zijn tot executeur, dit is echter nooit meer te controleren op dat moment. Ik zou er geen problemen mee hebben overgens als zijn familie de begrafenis op zich zouden willen nemen, ik ga ervan uit dat ook zij de wensen van mijn partner naar behoren willen uitvoeren maar de verdere administratieve kanten zoals het verkrijgen van een overlijdingsakte is voor mij wel noodzakelijk voor de verdere afhandeling van het testament.Mijn partner is stervende en wil graag nog wat tijd door brengen met familie.Helaas is het in theorie mogelijk dat hij tijdens dit verblijf zou kunnen overlijden aldaar.
Ik begrijp dat deze situatie nogal bizar moet overkomen maar helaas zou het in de praktijk kunnen gebeuren.Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als de executeur ook als verzorger van de uitvaart is benoemd, dan zullen er denk ik niet zoveel problemen zijn. Verder is het zaak de uitvaartondernemer op de hoogte te stellen van de speciale wensen en wie één en ander verzorgt. Het testament dient daarbij als uitgangspunt, maar komt daargaans wat laat boven water.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.