onbetrouwbare notaris en executeur


22 februari 2006

Vraag nummer: 10092  (oude nummer: 7561)

Ondanks herhaalde verzoeken van mijn oudste zuster en mijzelf aan de notaris om zijn verantwoordelijkheid en de leiding te nemen in de afhandeling van de nalatenschap van mijn ouders blijkt telkens weer dat de notaris en de executeur samen afspraken maken waar wij twee niet van op de hoogte worden gesteld en stelselmatig door de notaris ook nog eens verkeerd worden voorgelicht. Is er voor ons na 1,5 jaar tegen windmolens vechten voldoende grond om deze voor ons inmiddels ongeloofwaardige notaris aan te spreken bv. via de kamer van Toezicht over Notarissen. Ten aanzien van de verklaring van zuivere aanvaarding zijn wij verkeerd voorgelicht, de ET zou in een gesprek 1 op 1 te horen krijgen dat de regie in zijn handen overgaat en de ET alleen nog formeel hier en daar een handtekening zou mogen zetten. Zo zijn ons vele beloften gedaan door de notaris welke telkens in ons nadeel hebben uitgepakt en wij nu van een afstand mogen toekijken hoe buiten ons om de inboedel van onze ouders door de ET verdeeld gaat worden. Wij mogen het huis niet in alleen onder begeleiding van de notaris, de andere 2 erfgenamen (5 personen in totaal met de ET erbij) zijn zelfs in het bezit van een sleutel. Waar is ons recht om normaal de boel af te handelen en op die manier afscheid te kunnen van ons verleden voordat alles door de ET is verkwanselt en wij met lege handen en een nog miserabeler gevoel achterblijven. Kunnen wij op de een of andere manier de notaris dwingen ook in ons belang te handelen. Zijn voorstel is in tegenstelling tot het overnemen van de regie dat bij verschillen van mening het recht van de meerderheid geldt. Hierdoor zijn mijn oudste zuster en ik op voorhand al buitenspel gezet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Persoonlijk vind ik dat u blind op de notaris en/of executeur moet kunnen vertrouwen. Een executeur kan een boedelnotaris inschakelen en daarmee kun je inderdaad een soort 1 op 1 situatie krijgen, maar dat is niet altijd slecht.

Daarnaast vertegewoordigd de executeur de erfgenamen. De executeur moet echter wel rekening en verantwoording afleggen en heeft ook informatieplicht. Via de kantonrechter kunt u dat ook afdwingen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.