mag ik als erfgenaam ingrijpen?


6 november 2018

Vraag nummer: 56600

Geachte heer Griend,
Mijn kinderen en ik zijn in een testament benoemd als erfgenamen. Er is ook een executeur benoemd. Ik heb begrepen dat binnen 3 maanden de erfgenamen moeten aangeven bij de rechtbank dat ze beneficiair willen aanvaarden. Ik vroeg het adres en naam van de notaris aan de executeur waar ze is geweest voor een verklaring van executele, want die notaris heeft ons niet gevraagd hoe we willen accepteren maar ik heb die naam nog niet gekregen dus kan hem niet vragen waarom hij ons geen formulier heeft gestuurd. en de termijn van doorgeven loopt 20 november af. Of moet ik me nergens mee bemoeien en de executeur gewoon geloven dat er geen schulden zijn (per telefoon) en rustig afwachten of dit klopt, of kan ik als ze met de boedelbeschrijving komt als nog naar de rechter gaan. Of ben ik dan te laat?????

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het lijkt mij zeker verstandig dat u ook informatie inwint. Indien er een notaris is betrokken bij de nalatenschap, dan wordt die notaris ingeschreven in het boedelregister bij de rechtbank. U kunt dat navragen. Verder kunt u het CTR raadplegen of er een testament is gemaakt en zo ja bij welke notaris en dan contact opnemen met die notaris. Wellicht dat die notaris u verder kan helpen.

Overigens is de executeur verplicht om erfgenamen informatie te verschaffen. Als het ongewis en onduidelijk is dan is zuiver aanvaarden af te raden. De drie maands termijn geldt over het algemeen voor minderjarige erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.