Mag executeur zelf erfenis dmv boeldelbeschrijving afhandelen, zonder notariële akte?


19 maart 2020

Vraag nummer: 60308

Dag meneer van de Griend Gezien het saldo van de nalatenschap vraag ik mij af als executeur of ik zelf de boedelbeschrijving mag opstellen en rekening en verantwoording afleggen aan de kinderen (ivm legitieme portie) Het deel waarop zij recht hebben, moet in de boedelbeschrijving naar voren komen.
Door zelf de boedelbeschrijving op te stellen wordt voorkomen dat de kosten de baten overstijgen. Er wordt dan geen notariële akte opgesteld.
Is dit geoorloofd? Is dit dan rechtsgeldig?

Andere vraag is dat een fmilid niet meewerkt, hij zou de aandelen van mijn overleden man over willen nemen voor een 1 euro. Daar moet hij dan een notariële akte van aten maken. Dat doet hij niet.Alle stagneert daardoor. Hoe erg is het als de aandelen dus feitelijk in bezit blijven van mij, als erfgenaam.En wat moet ik anders doen om deze man over te halen mee te werken, zonder dat ik voor kosten opdraai?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In de wet staat dat de executeur een boedelbeschrijving opmaakt. Notariele tussenkomst kan gewenst zijn en soms verplicht zijn als er bijvoorbeeld minderjarige erfgenamen zijn mede ivm beneficiaire aanvaarding.

Indien er een koopovereenkomst is, dan kun je de koper houden aan de afspraak. Als hij niet wil afnemen zou de koop eventueel ontbonden kunnen worden zodat u een andere koper kunt vinden.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >