Inzage bankgegevens van voor overlijden


27 november 2016

Vraag nummer: 48386

Op meerdere fora lees ik hierover verschillende meningen. Dat het beter is om deze gegevens gewoon in te laten zien omdat je niets te verbergen hebt begrijp ik. Maar ben je dit ook echt wettelijk verplicht als ET! Immers wordt erfenis pas berekend vanaf dag van overlijden. Kan me voorstellen dat inzage vanaf een half jaar voor overlijden belangrijk kan zijn Ivm eventueel gedane schenkingen welke nog ingebracht moeten worden in erfenis en dit willen we best laten inzien. Maar om nou de gehele administratie in te laten zien waarvan we zeker weten dat moeder dit niet gewild zou hebben... waar blijft privacy van erflater?
Mo√ęt deze nu ineens na overlijden rekenschap en verantwoording afleggen over haar uitgaven bij leven? Vraag is dus wat de wettelijke verplichting is ten aanzien hiervan. Betreft een principekwestie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Begrijpelijk, maar het gaat erom dat de erfgenamen een beeld kunnen krijgen van de samenstelling van de nalatenschap en het kan van belang zijn om daarmee ook inzage te hebben in administratie van voor het overlijden. Hoever daarin gegaan kan worden, kan ik slecht beoordelen, want dat is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Misschien goed om nog eens met uw informatie te overleggen met de notaris die ook de verklaring van executele heeft verzorgd.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn