Finale kwijting c.q. decharge inzake legitieme portie broers.


10 januari 2023

Vraag nummer: 65956

Geachte heer,

Als executeur - afwikkelingsbewindvoerder heb ik te maken met 2 broers die recht hebben op een legitieme portie betreffende de erfenis van mijn moeder. Zelf ben ik enig erfgenaam.

De beide broers is informatie verstrekt op basis waarvan hun legitieme is berekend. Bijna 6 maanden geleden heb ik hun gevraagd te controleren of dit akkoord is, en zo, of zij er schriftelijk mee instemmen. Sindsdien heb ik niets meer van beide vernomen.

Ik zou graag mijn positie als executeur willen waarborgen. Een finale kwijting dan wel decharge kan ik echter niet afdwingen. Is het dan wel mogelijk dat ik beide broers een brief stuur waarin ik nog eens bevestig dat ik aan mijn informatieplicht heb voldaan, dat ik hun gevraagd heb om met de legitieme in te stemmen, en dat na uitkering van hun legitieme portie mijn werkzaamheden als executeur de facto zijn afgerond ? En dat ik in deze brief een datum noem waarvoor zij moeten reageren als zij het niet eens zijn met de inhoud van mijn brief.

Uw reactie zie ik graag tegemoet.

Met vriendelijke groet, John van den Acker

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan u vrees ik niet helpen in de strategie bij een en ander. Ik raad u aan dat met uw notaris te overleggen.

In het algemeen is het wel aan te bevelen dat een stuk wordt opgesteld met inderdaad het overzicht van de nalatenschap, de betrekening van de legitieme portie en kwijting van de executeur, wat wordt gestuurd aan ieder van de legitimarissen. Deze verklaring dient dan door elk getekend te worden en gelegaliseerd te worden met opgave van ieders bankrekeningnummer.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >