executeur loon


10 januari 2011

Vraag nummer: 14054  (oude nummer: 16328)

Geacht panel,

In uw antwoord verwijst u naar het testament, maar in de vraag staat vermeld dat mevrouw geen testament had. Eigenlijk stel ik mijn vraag onafhankelijk van wat er in de wet staat, dit zal immers in vele gevallen tot een onredelijke vergoeding leiden wanneer er niet veel vermogen is.
Het werk moet gedaan worden en de erfen zijn daartoe niet in staat.

Was is bijvoorbeeld een redelijk uurloon?
Of zijn aspecten als woonplaats in het buitenland (italie) en de tijd die dit met zich mee brengt van belang bij het bepalen van een redelijke vergoeding?

Vriendelijke groet
Reinout

Antwoord:

Geachte heer,

Indien er geen testament was, dan zou er een codicil (van voor 1 januari 2003) moeten zijn waarin de benoeming tot executeur is opgenomen. Vandaar toch het belang van het stuk waarin de benoeming is vastgelegd.

Ik begrijp uw punt ten aanzien van de hoeveelheid werkzaamheden, maar 'we' kunnen toch niet om de wettelijke regeling heen (indien niet anders is bepaald in het stuk waarin de benoeming is opgenomen). Mogelijk dat u afwijkende afspraken kunt maken met de erfgenamen, maar daarvoor lijkt het me raadzaam om ook de ficale consequenties goed te overzien (BOX 1 belasting).

Ik raad u aan langs uw eigen notaris te gaan en één en ander te overleggen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.