beneficiar aanvaarden


7 december 2004

Vraag nummer: 8845  (oude nummer: 5126)

Wij hebben afgelopen juni de oma van onze vrienden begraven. De oma liet helaas schulden na. De dochter heeft die aanvaard, met de wetenschap er wel bovenop te komen. Helaas hebben we vorige maand ook de dochter, c.q. de moeder van onze vrienden moeten begraven. Ook zij heeft schulden, blijkt nu. De schulden van oma, die via de Stadsbank liepen, komen bovenop de schulden van de overleden dochter. Samen rond de 6000 euro. Nu zitten onze vrienden met de gebakken peren. Wij proberen zoveel mogelijk te helpen. Hun notaris raadde aan de inboedel op te slaan, zodat de flat snel leeg kan en er geen huurkosten meer bij komen. De inboedel is nu opgeslagen. Als onze vrienden de erfenis willen verwerpen erft alsnog hun 8-jarig kind, zegt hun notaris. Die kan het niet verwerpen. Dus zitten de ouders alsnog met deze dubbele strop. Wie bepaalt de waarde van de boedel? Wie kan executair zijn? Wie bepaalt de waarde van de boedel? Wat is de meest logische oplossing?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Beneficiaire aanvaarding is in ieder geval aan te raden. In hoeverre dat de schulden in de nalatenschap van Oma redt, weet ik zo niet.
Voorts zou aan de Kantonrechter gevraagd kunnen worden om de toepassing van de zogenoemde 'lichte vereffening' om niet nog meer kosten te maken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.