Advocaatkosten executeur.


4 april 2018

Vraag nummer: 54510

Goedemorgen Heer C. van de Griend, De erflater is pas 3 maanden geleden overleden en er moeten door meerdere maatschappijen en de Belastingdienst nog zaken in de nalatenschap afgewikkeld worden. Nu heb ik als executeur een brief ontvangen van een jurist, die namens één van de erfgenamen, binnen 14 dagen antwoorden wil op een aantal vragen. Met deze erfgenaam is
is er door de andere familieleden op één na geen contact meer. Nu denk ik dat ik zelf als executeur ook een advocaat zal moeten inschakelen, maar de nalatenschap kan deze advocaatkosten zeker niet dragen (er blijft zowieso nagenoeg niets over om te verdelen en al helemaal niet als daar nog advocaatkosten bovenop komen). Zodoende zou ik als executeur er mogelijk de reden van zijn dat de (andere) erfgenamen opgezadeld worden met een (onnodige) schuld, die zij dan gezamelijk moeten dragen?! Kunt u mij advies geven, want ik wil als executeeur niet aansprakelijk gesteld worden en zeker de andere erfgenamen niet met een schuld opzadelen. Graag ontvang ik uw reactie met advies, waarvoor hartelijke dank.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Een erfgenaam heeft recht op informatie, dus die moet de executeur 'gewoon' geven. Ik kan niet beoordelen waarom een advocaat door een erfgenaam is ingeschakeld en/of waarom u een advocaat zou moeten inschakelen. Mij lijkt dat indien een executeur de betreffende informatie heeft, hij ook antwoord kan geven op de vragen. Aan de andere kant lijkt het me niet meer dan redelijk dat er wel een bepaalde termijn wordt gegund daarvoor. of twee weken in dit geval redelijk is, kan ik niet beoordelen, maar misschien kunt u aangeven binnen welke tijd u (wel) de antwoorden kunt geven.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn