accepteren benoeming executeur


14 januari 2017

Vraag nummer: 49024

Ik las vandaag een berichtje op de site van de ING bank over de risico's van het zijn van executeur. O.a. dat men levenslang voor de fiscus aansprakelijk is voor de betaling van de juiste erfbelasting. Waar later discussie (met de Belastingdienst) over mogelijk zou zijn (zo begrijp ik het).

Ik heb 2 vragen:
1. als ik in een testament wordt genoemd als executeur, moet ik het executeur-zijn eerst aanvaarden. Hoe aanvaard ik dat, formeel?
2. is het inderdaad zo dat de fiscus tot het einde der tijden mij aanspreken op de betaling van de erfbelasting?

Nog een afgeleide vraag. Stel day ik in het testament benoemd ben als executeur om de uitvaart te regelen. Dan is het nodig om direct na het overlijden in actie te komen. De overledene met uit huis worden gehaald en worden verzorgd e.d. De uitvaartdatum moet zo snel mogelijk worden bepaald, familie gewaarschuwd, etc etc. Hoe verhoudt zich dat met het wel of niet aanvaarden van het zijn van executeur? Vooral qua termijn. Als er bijvoorbeeld een verklaring van
executele nodig is, kan ik die niet onmiddellijk verkrijgen, neem ik aan. Als iemand vrijdagavond overlijdt kan ik pas maandag bij een notaris terecht.

4. Toch nog een vervolgvraag. Wat als ik in het weekeinde de uitvaart begin te regelen, uitvaartondernemer inschakel e.d. maar ik maandag na overleg met de notaris bedenk om toch maar geen executeur te worden. In hoeverre ben ik dan verantwoordelijk voor de afspraken die ik in het weekeinde met uitvaartondernemer en anderen heb gemaakt?

Ben zeer benieuwd naar uw antwoorden

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Inderdaad dient eerst vastgesteld te worden óf u executeur bent en zo ja of u het executeurschap wel wil aanvaarden. Aansprakelijkheid is er inderdaad. Indien de familie de uitvaart verzorgt, heb u mogelijk nog tijd om u te beraden op het executeurschap. Derden, zoals banken, vragen vaak om een verklaring van erfrecht en/of een verklaring van executele. Daarvoor dient u langs een notaris te gaan. In dat gesprek kunt u tevens uw vragen stellen en u goed laten informeren voordat u een beslissing neemt.

Om één en ander voor te zijn is het dus goed om indien een persoon u vraagt om executeur te zijn, meteen al de vragen te stellen, zodat u bij overlijden goed bent voorbereid.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn