Is een cocidil met daarin een geldlening opgenomen rechtsgeldig?


3 oktober 2018

Vraag nummer: 56289

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb mbt het overlijden van mijn oma een brief van de notaris gehad. Toegevoegd daaraan is een cocidil, geschreven in maart 2003, dat zij geld aan mijn Vader heeft geleend en dat Wil invorderen na haar overlijden. Mijn Vader is al overleden, dus ik Ben nu erfgename. Er zijn nota's/briefjes aan toegevoegd met al de bedragen, die zij door de jaren heen aan hem geleend zou hebben. Mijn Vader heeft dit nooit ondertekend. Is dit rechtsgeldig? Alvast bedankt. Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er een notaris bij betrokken is, dan kunt u het beste uw vragen bij betreffende notaris stellen. Toch een kleine overweging: mij lijkt dat een geldlening niet past in een codicil. Een codicil kan maar voor een beperkt aantal onderwerpen worden gebruikt en niet voor vastleggen of legateren van een geldlening.
Indien er leningdocumenten zijn die niet door de lener zijn getekend, dan lijkt het me dat dat ook niet tot bewijs kan dienen. De financiele administratie zou dan mogelijk wel kunnen. Indien u bij betreffende notaris niet verder komt, zou u ook zelf langs een notaris kunnen gaan voor advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.