Wie is gerechtigd tot een overlijdensuitkering?


23 december 2016

Vraag nummer: 48737

Mijn moeder heeft het overgelopen jaar officieel bij ons ingewoond (dochter) met mijn man en zoontje.
Nu heeft haar werkgever een eenmalige overlijdensuitkering uitbetaald toen we zijn gaan zoeken wat dit bedrag inhield lazen we dat het niet een deel van de erfenis is maar dat het geld voor ons zou zijn als achterblijvend huishouden.
Is dit waar? Is het geld van ons? En zo ja hoe kom ik aan een bewijs hiervoor?
Er ligt zojuist een brief van mijn broer zijn rechtsbijstandverzekering met t verzoek om alle stukken van mijn moeder, ben ik verplicht dit te geven? Zoals te lezen staan mijn broer en ik niet op goede voet maar 2 dagen voor kerst en een week na de begravenis zijn wij nog helemaal niet bezig geweest met de financiƫle kant... maar nu zullen we dus wel moeten???
Nu hij zo achter "zijn" geld aan zit en er een kans is dat de overlijdensuitkering niet gedeeld hoeft te worden gun ik hem het ook zeker niet meer! Maar eerlijk is eerlijk! Pff ik weet niet waar te beginnen... heel graag vraag ik om uw hulp!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mogelijk is sprake van een door de werkgever gesloten polis van een verzekering. Daarin staat (kortgezegd) wat is verzekerd en wanneer wordt uitgekeerd. Ook staat daar doorgaans in wie begunstigde is uit de verzekering. Het gaat dus om het antwoord op de vraag wie volgens de polis begunstigde is.
Indien het 'gewoon' een uitkering van de werkgever is aan de werknemer, dan lijkt mij dat dat zou betekenen dat deze uitkering in de nalatenschap valt.

In elk geval lijkt het me dat alle erfgenamen recht hebben op informatie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.