Wettelijke verdeling - kind weigert erfschuld te betalen


16 april 2011

Vraag nummer: 24780  (oude nummer: 16634)

Wij zijn een aannemersbedrijf gespecialiseerd in renovaties of het opknappen van huizen. Een tijdje hebben wij een raamkozijn en een complete keuken vervangen in opdracht van iemand die helaas is komen te overlijden. Bij ons staat er nog een rekening van € 10.000,- open.

Er zijn twee erfgenamen, de partner van de overledene en een kind. De partner schijnt hals over kop naar het buitenland te zijn verkast, omdat er niets dan schulden in de nalatenschap zouden zitten.

Wij hebben daarom het kind van de overledene aangeschreven over de bij ons openstaande rekening. Hij weigert deze te voldoen en verwijst ons naar de partner, die in het buitenland zit en niet te traceren is. Het kind hing in zijn brief verder een heel verhaal op over de 'wettelijke verdeling' en dat hij met zijn privé-vermogen niet in zou hoeven te staan voor erfschulden.

Wij vinden dit maar een vaag verhaal. Wij overwegen juridische stappen tegen hem als hij blijft weigeren te betalen. Wij hebben veel tijd en moeite gestoken in het traceren van de partner van de overledene, maar zonder resultaat. Wat moeten wij verder (eventueel) doen om het geld van het kind van de overledene te krijgen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als er sprake is van de wettelijke verdeling, dan moet inderdaad de langstlevende alle schulden betalen (in beginsel). Kinderen krijgen een zeer beperkt opeisbare vordering. Kinderen kunnen wel worden aangesproken, maar kunnen toch weer verwijzen naar de langstlevende. Ik raad u van harte aan om eens langs een notaris te gaan om één en ander te laten uitzoeken, zodat u in ieder geval op de goede weg bent.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.