Wel of niet in testament genoemd


1 januari 2008

Vraag nummer: 11449  (oude nummer: 10018)

Mijn oom is overleden en is kinderloos. Ik heb van hem wel eens gehoord dat hij mij in zijn testament heeft genoemd. Hoe kom ik er achter of dit inderdaad het geval is nu hij is overleden. Toelichting: De gemeente geeft een akte van overlijden alleen aan naaste familieleden, zoals echtgenoot. Zonder deze akte ik kan het centraal testamentenregister niet raadplegen. En dus weet ik niet bij welke notaris ik moet zijn, en ook zal deze notaris niet zomaar de inhoud vertellen. Bovendien is het mogelijk dat de naaste familieleden, in dit geval de echtgenote, verzwijgen dat er eventueel een legaat aan mij is nagelaten.
Eigenlijk zijn dit twee vragen: 1. hoe kan je als ver familielid weten of je wel of niet in een testament wordt vernoemd als belanghebbende (bijv. legataris of executeur).
2 kunnen de naaste familieleden als erfgenamen dit zomaar verzwijgen of het testament op dit punt niet ten uitvoer brengen.
.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als er een notaris bij betrokken is (bijv. voor het opstellen van een verklaring van erfrecht) kunt u er zeker van zijn dat u benaderd wordt als u erfgenaam bent. Om eventueel onderzoek te doen kunt in inzage nemen in het boedelregister bij de rechtbank waar de notarissen staan ingeschreven.

Uiteraard moet het testament ten uitvoer worden gebracht, maar zit er ook nog wel eens een verschil tussen recht hebben en recht krijgen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >