Wat te doen bij beneficiaire aanvaarding.


25 februari 2017

Vraag nummer: 49799

Goedemorgen,

Mijn zoon is de enige erfgenaam van zijn vader die nu bijna een maand geleden overleden is. Bij de rechtbank heeft hij een akte van beneficiaire aanvaarding verkregen.
Op dit moment zijn er toch nog wat vragen.
Mijn zoon is nu vereffenaar maar hoe gaat dat precies in zijn werk.
Mag hij iets van de inboedel verkopen en de opbrengst hiervan op zijn vader's rekening storten als dat mogelijk is?
Aangezien wij anderhalve week geleden pas de woning in zijn gegaan, hebben we ook pas op dat moment zijn bankpas, zorgpas etc gevonden waarna we wel gelijk de instanties (bank, zorgverzekeraar, internetprovider, energieleverancier etc) op de hoogte hebben gebracht van overlijden.
Mijn zoon is 22 en studeert nog dus ik probeer zoveel mogelijk voor hem af te handelen maar aangezien ik niet bekend ben met alle regeltjes en zeer bezorgd ben wil ik hier graag meer over weten.

Met vriendelijke groet,

Marjon Hijman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeer begrijpelijk en ook verstandig om goed te weten wat de wettelijke vereffening allemaal betekent. Er zijn een paar hoofdlijnen die gevolgd moeten worden (zoals het opmaken van een boedelbeschrijving) en afhankelijk van de situatie wat extra vereisten of juist lichtere vereffening. In het algemeen kan ik uw zoon tav de vereffening dus niet goed helpen en zeker niet vanaf deze plaats en raad hem aan langs een notaris te gaan voor nader overleg en advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.