Wat is de procedure voor opeisen mede eigenaarschap voor overleden moeder


29 april 2009

Vraag nummer: 12613  (oude nummer: 12893)

Geachte,

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Mijn vraag is nu wat ik moet doen om mijn erfenis op te eisen van mijn overleden moeder.

Ik had eerder het volgende antwoord van jullie mogen ontvangen:

Volgens de wet erft u in beide nalatenschappen. Bij overlijden van uw moeder bent u volgens de wet zelfs mede-eigenaar geworden. Bij overlijden van uw vader is sprake van de wettelijke verdeling op grond waarvan uw stiefmoeder enig eigenaar wordt en u een vordering op haar krijgt. Nogmaals, alles er geen testament is dat anders bepaalt.

Ik zou graag weten wat ik moet doen in mijn moeder haar geval en waar ik heen moet. ( en voor mijn vader?? naar de advocaat?)


Heel erg bedankt en ik waardeer uw advies heel erg.

M.V.G.
E.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Ik zou als ik u was eerst met alle gegevens die u hebt langs een notaris gaan om definitief uit te laten zoeken hoe de juridische situatie is. Als vaststaat dat u bij overlijden van uw vader mede-eigenaar bent geworden, zou vastgesteld moeten worden wat er destijds was (eigen huis, banktegoeden ed.). Dat zou kunnen betekenen dat in de nalatenschap van uw vader niet 100% zit maar een kleiner gedeelte omdat u al mede-eigenaar bent van het overige (klein) gedeelte. Vervolgens kunt u met de notaris overleggen welke stappen u het beste kan ondernemen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >