wat als alles op is?


6 augustus 2007

Vraag nummer: 11181  (oude nummer: 9513)

Vader komt te overlijden en laat een echtgnoot na en 3 kinderen die gehuwd zijn. Er bleef enkel een spaar tegoed van een 20.000 euro te verdelen .

Maar 1 van de kinderen heeft het kontact met haar ouders en familie al 10 jaar verbroken, terwijl de beiden andere zich wel ontfermden over hun achtergebleven moeder.
Voor de wet maakt dit op vlak van erfrecht natuurlijk geen bal uit. en heeft ook dat kind haar kindsdeel toebedeelt gekregen..

Vermits er pas erfdelen worden uitgekeerd als de moeder ook is gestorven , stel ik me de volgende vraag...

Wat als moeder en de 2 oppassende kinderen zoveel aan spaartegoed opmaken zodat er bij haar overlijden niets meer is? hoe staat het dan met het erfdeel van de kinderen?...of wat als Moeder die beiden kinderen wel wil belonen om hun goede zorgen en hun schenkingen doet waarbij het spaar tegoed op is tegen de tijd dat ze overlijdt?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Op = op. Maar als er sprake is van een langstlevende systeem (wet of testament) dan is de langstlevende (moeder) enig eigenaar en mag zij er mee doen en laten wat zij wil. Als het (ook) door anderen wordt gebruikt, dan komt dat in de sfeer van een schenking, welke schenking mogelijk via de legitieme aanspraak kan worden ingekort.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.