Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

waardevaststellen erfdeel

26 juli 2006

Vraag nummer: 10470 (oude nummer: 8236)

Mijn moeder is bijna 4 jaar geleden overleden. Inmiddels woont mijn vader samen met zijn vriendin in haar huurhuis en is het ouderlijk huis vorig jaar verkocht.

Moeder had een testament waarin gesteld wordt dat wij een vordering op vader hebben. Hij diende vanwege de overbedeling een bedrag in contanten aan de kinderen uit te keren, gelijk aan waarde van ieders zuiver erfdeel. Maar hoe bepalen we dat? We hebben vorig jaar en dit jaar overigens wel een bedrag van hem ontvangen.

Inmiddels heeft hij een samenlevingscontract waarvan wij inhoudelijk niet op de hoogte zijn. Om een lang verhaal kort te maken zijn we bang dat het geld waar moeder hard voor gewerkt heeft aan haar (klein)kinderen toe zal komen. Zij beheert immers alle financien.

Het gaat ons er ook niet om geld te cashen, maar wel het veilig stellen van een gedeelte. Waar we aan denken is om de kindsdelen in zgn 'en/of' rekeningen te storten. Is dit mogelijk?
In het testament staat overigens wel dat de kindsdelen opeisbaar zijn bij o.a. trouwen.

Er is geen notariele akte gemaakt over omvang vd nalatenschap en ieders deel daarin. Ik neem aan dat dit nog te achterhalen is ahv belastingaangifte en verkoopwaarde van het huis.

Met vriendelijke groet,
Nicky

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Precies wat u zegt: aan de hand van belastingaangiften ed. een vermogenopstelling maken en dan de erfdelen daarop loslaten.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder