waardevaststellen erfdeel


26 juli 2006

Vraag nummer: 10470  (oude nummer: 8236)

Mijn moeder is bijna 4 jaar geleden overleden. Inmiddels woont mijn vader samen met zijn vriendin in haar huurhuis en is het ouderlijk huis vorig jaar verkocht.

Moeder had een testament waarin gesteld wordt dat wij een vordering op vader hebben. Hij diende vanwege de overbedeling een bedrag in contanten aan de kinderen uit te keren, gelijk aan waarde van ieders zuiver erfdeel. Maar hoe bepalen we dat? We hebben vorig jaar en dit jaar overigens wel een bedrag van hem ontvangen.

Inmiddels heeft hij een samenlevingscontract waarvan wij inhoudelijk niet op de hoogte zijn. Om een lang verhaal kort te maken zijn we bang dat het geld waar moeder hard voor gewerkt heeft aan haar (klein)kinderen toe zal komen. Zij beheert immers alle financien.

Het gaat ons er ook niet om geld te cashen, maar wel het veilig stellen van een gedeelte. Waar we aan denken is om de kindsdelen in zgn 'en/of' rekeningen te storten. Is dit mogelijk?
In het testament staat overigens wel dat de kindsdelen opeisbaar zijn bij o.a. trouwen.

Er is geen notariele akte gemaakt over omvang vd nalatenschap en ieders deel daarin. Ik neem aan dat dit nog te achterhalen is ahv belastingaangifte en verkoopwaarde van het huis.

Met vriendelijke groet,
Nicky

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Precies wat u zegt: aan de hand van belastingaangiften ed. een vermogenopstelling maken en dan de erfdelen daarop loslaten.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >