vordering erflater op kind


11 november 2021

Vraag nummer: 63884

moeder overlijdt; er zijn 3 erfgenamen, een van de erfgenamen heeft in het verleden geld geleend van de erflater, dit is nog niet volledig afgelost; m.a.w. erflater heeft een vordering op 1 van de erfgenamen;
vraag is: gaat deze vordering nu in gelijke portie over op de overige 2 erfgenamen of op alle drie de erfgenamen dus ook op de erfgenaam die de lening destijds is aangegaan? als dit laatste zo is dan heeft de schuldenaar voor het gedeelte van de vordering die aan haar toevalt in feite een schuld aan zichzelf ofwel per saldo geen schuld meer.
wat rest is dan de schuld die zij heeft aan haar overige 2 zussen.
Klopt mijn redenering??

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De redenering klopt inderdaad, tenzij in een testament afwijkend is bepaald. In de nalatenschap zit een vordering en die komt in beginsel toe aan de gezamenlijke erfgenamen. Indien er 3 erfgenamen zijn waarvan één de schuldenaar is, dan zou dat per saldo kunnen betekenen dat van de vordering 1/3 deel aan beide andere erfgenamen verschuldigd is, maar wel is van belang vast te stellen wanneer de lening opeisbaar is. Is die niet opeisbaar bij overlijden van de schuldeiser, dan loopt die dus in beginsel door.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >