Volmacht?verwerpen


15 september 2009

Vraag nummer: 12976  (oude nummer: 13823)

In januari 2009 overleed mijn schoonmoeder. Vorige week mijn schoonvader. Mijn vriend en zijn zus zijn de erfgenamen. Omdat wij weinig tot niet kontakt hebben en in een andere provincie wonen. Is mijn schoonzus naar een notaris gegaan en wil zij de volmacht hebben.
Mijn vriend vind dat helemaal goed. We krijgen binnenkort een brief voor en moet mijn vriend daarvoor zijn handtekeing zetten. Moet dat in bijzijn van een notaris? Kan hij in die brief laten zetten dat hij beide ouders verwerpt en tegelijk ook ons kind? Of is dit hetzelfde?
Moeten wij hiervoor ene eigen notaris in de hand nemen of kan dit allemaal onder die van mijn schoonzus?

Alvast bedankt
MvrG mw Os

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is pas eventueel sprake van een volmacht als je ook erfgenaam bent. Dat ben je niet als je verwerpt. Dat wil echter wel zeggen dat het erfdeel doorschuift naar de kinderen van degene die verworpen heeft. Namens minderjarige kinderen mag alleen met toestemming van de Kantonrechter worden geworpen. Beneficiaire aanvaarding is regel.
Daarbij komt dat je in verband met legalisatie van je handtekening toch naar een notaris moet. Vandaar mij advies om een afspraak te maken met een notaris om één en ander heel erg goed door te namen en pas daarna een keuze te maken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.