verwerpen schulden


12 december 2006

Vraag nummer: 10729  (oude nummer: 8627)

Het volgende wil ik u graag vragen, vorige week is mijn tante overleden. De zuster van mijn moeder. Mijn moeder heeft nog 2 zusters en 1 broer, allen hebben kinderen waarvan de broer 2 minderjarig kinderen. De moeder van moeder is ook nog inleven en de dochter van de overleden tante is verstandelijk gehandicapt. Nu er schuldeisers blijken te zijn heeft een notaris ons aangeraden om de nalatenschap te verwerpen bij de rechtbank als familie. Maar nu krijgen van de rechtbank te horen dat dit niet zo maar kan, omdat mijn oom twee minderjarige kinderen heeft en deze niet zelf tekenen. Is dit waar of kan mijn oom gewoon voor zijn kinderen tekenen zodat zij op de zelfde verwerping aanvraag kunnen, zodat niemand in de familie verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schulden van mijn overleden tante?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Eerst zal moeten worden vastgesteld wie eigenlijk de ergnamen zijn. Blijkbaar is er een dochter en zonder testament zal zij dus erfgenaam zijn. Mij lijkt dat dat eerst moet worden uitgezocht, voordat je bij de overige familie zoals moeder, broers en zussen terecht komt.

Ten aanzien van de verwerping door de broer van uw moeder (als er al sprake is van erfgenaamschap); de verwerping zakt zijn erfdeel door naar zijn kinderen. Als deze minderjarig zijn dan moet er namens hen beneficiair aanvaard worden. verwerping kan alleen met toestemming van de Kantonrechter. Weet de adviserende notaris wel het hele verhaal, vraag ik mij af?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.