verwerpen door kinderen mogelijk?


21 juni 2006

Vraag nummer: 10394  (oude nummer: 8151)

Geachte notaris,
Na het overlijden van mijn gescheiden broer hebben zijn dochters (meerderjarig) de nalatenschap verworpen omdat er meer schulden dan baten waren. Mijn ouders zijn niet meer in leven dus nu zijn mijn overige broers, zus en ik erfgenaam. Wij hebben allemaal minderjarige kinderen. Als wij nu verwerpen dan zouden onze kinderen erfgenaam zijn. Het is mij niet duidelijk of onze kinderen dan verplicht zijn benificiair te aanvaarden of dat er toch een mogelijkheid is dat zij ook kunnen verwerpen. Als zij namenlijk niet kunnen verwerpen lijkt het mij niet zinvol als ik en mijn broers en zus overgaan tot verwerping. Kan de rechter om verwerpuing worden gevraagd voor onze minderjarige kinderen en is het gebruikelijk dat dat wordt toegewezen. Zijn daar bijzondere gronden/voorwaarden voor nodig? Bijkomend probleem is dat wij nagenoeg geen bescheiden hebben aangezien die allemaal bij de dochters van mijn overleden broer zijn die alle contact met ons hebben verbroken. Ook de inboedel is door hun meegenomen terwijl zij de nalatenschap hebben verworpen via een advocaat te Best. Kan dit medebepalend zijn dat verwerping mogelijk is door ons en onze kinderen ?
Alvast bedankt voor uw antwoord. Deze vraag is het vervolg van eerdere problemen dia al eens via vraag 7980 advies juridisch aan uw site zijn voorgelegd.
Vriendelijk groet,
Mirjam Kuijper

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De hoofdregel is dat beneficiaire aanvaarding moet. Voor verwerpen is inderdaad toestemming nodig. Ik kan niet oordelen voor de rechter. U zou deze vraag in het algemeen kunnen stellen aan het Kantongerecht om te kijken hoe met deze begrijpelijk lastige materie en keuze wordt omgegaan.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >