verklaring van erfrecht nodig?


21 februari 2010

Vraag nummer: 13537  (oude nummer: 15166)

Mijn vader is onlangs overleden. Uiteraard is mijn moeder wettige erfgenaam, maar zij is dement en is permanent opgenomen in een verpleegtehuis. Ik ben de dochter en heb geen broers en zussen. Er zijn geen broers en zussen of ouders van mijn ouders in leven ik heb geen kinderen. Ik heb een machtiging van de bankrekening van mijn ouders. Dit is een en/of rekening op naam van mijn beide ouders. Samen met mijn vader heb ik alle financiƫle zaken voor mijn moeder geregeld en dat ga ik nu alleen doen. Heb ik een akte van erfrecht nodig of een verlaring dat ik haar zaakwaarnemer ben? Mijn moeder kan nog steeds handtekeningen zetten, ze snapt alleen niet waarvoor. Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De bank kan vragen om een verklaring van erfrecht, maar daarnaast is het verstandig deze op te laten stellen. Dan kunt u meteen advies vragen bij betreffende notaris.

Is er geen testament, dan is uw moeder enig eigenaar geworden via de wettelijke verdeling. Als uw moeder onder bewind staat, dan moet namens haar beneficiair worden aanvaard. Als het vermogen van uw moeder nog niet onder bewind staat, dan is dat wellicht een optie, maar ik raad u aan eerste langs een notaris te gaan voor informatie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.