verdeling nalatenschap


29 november 2006

Vraag nummer: 10691  (oude nummer: 8575)

Hartelijk dank voor uw reactie onder nr. 8567.
Ik wil u echter nav hiervan toch nog iets vragen.
De rekeningen van mijn overleden moeder stonden al geruime tijd op beide namen en na het overlijden van mijn moeder zijn de rekeningen op naam gesteld van mij en/of boedel mijn moeder. De bank verlangt wel een verklaring van erfrecht, maar gezien de tenaamstelling nu, kan ik gewoon met betalingen doorgaan en over ca. 6 maanden komt men hierop terug.

Juist gisteren heb ik bericht ontvangen van de belastingdienst, dat ik volgens hun gegevens geen aangifte van successie behoef te doen, aangezien de verkrijgingen minimaal zijn (zoals ik u ook al gisteren schreef.

Gezien bovenstaande lijkt het mij daarom verstandig om tzt geen verklaring van erfrecht te laten opmaken, scheelt toch weer ca EUR 350,00 aan kosten en dat delen over 7 personen.

En dan nog iets over de sieraden van mijn moeder. In het geschreven codicil van mijn moeder staat duidelijk vermeld, dat ik benoemd ben tot executeur en dat ik gerechtigd ben om over alle zaken te beschikken.
Ten aanzien van de sieraden heeft mijn zus verklaard per mail op 26 september l.l. dat de sieraden met een warme hand door mijn moeder aan haar zijn geschonken. Zij heeft dit uit respect aan mijn moeder voor haar uiterlijke verzorgind bij haar gelaten en dit valt buiten het wettelijk werfrecht. ij vervolgt....blijkbaar weten jullie niet dat moeder dit gedaan heeft, zo ondeugend als ze was.

Nu dat weten wij geen van allen en wij staan nog steeds verbaasd hierover. Kan dit zomaar, want niemand kan dit uiteraard meer navragen.

Is het geen oplossing, dat mijn sus een taxatieverslag hiervan laat maken met kosten voor haar rekening en moet dat in mindereing gebracht wordt met de tzt ook haar uit te keren erfdeel?? Hoewel, zoals het er naar uitziet, zal het erfdeel niet meer bedragen dan slechts EUR 700,0 en naar mijn mening is de waarde van de sieraden zeker EUR 1000,00.

Gaarne uw advies hierover.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken alleen maar de officiele weg: of je heb het geschonken gekregen of niet. Het zou mij bevreemden, dat je sieraden schenkt zonder dat ook af te geven. Ik kan u daar vrees ik niet veel verder mee helpen, behalve dan dat u betreffende zuster zou kunnen vragen om bewijs van de schenking te leveren.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >