verdeling nalatenschap


28 november 2006

Vraag nummer: 10683  (oude nummer: 8567)

Alsnog hartelijk dank voor uw antwoord onder nr. 8537.

Ik heb echter nog één vraag. Mijn moeder, overleden 15-09-2006, heeft een codicil geschreven. Ik ben aangewezen als executeur om alles te regelen. Uit haar nalatenschap zijn al vele zaken betaald. Zoals het er nu naar uitziet zal er een bedrag ad ca EUR 5000,00 resteren om te verdelen over de kinderen. Dat is derhalve een verdeling over 7 personen; incl. de 2 kinderen van overleden zuster. Het gaat dus over relatief zeer kleine bedragen ad ca EUR 700,00 p.p. Is het dan nog wel nodig om hiervoor een verkalring van erfrecht te laten opmaken ad ca EUR 350,00 kosten?? Er moeten nog veel zaken met de fiscus worden afgehandeld, dus voorlopig zal ik nog niet overgaan tot verdeling.

Er komt nog bij, dat een zus van mij alle sieraden heeft meegenomen. Zij verklaart, dat mijn moeder altijd heeft gezegd, dat de sieraden aan haar toebehoren. Het blijken nogal wat sieraden te zijn omdat mijn vader in een juwelietrszaak heeft gewerkt. Ik heb een lijst opgemaakt van deze sieraden en schat de waarde op ca EUR 1000,00? Zij wil deze niet verdelen met de anderen. In het codicil is duidelijk beschreven, dat de executeur over alle zaken kan beschikken. Hoe kom ik hier nu uit?? Kan dat tzt van haar erfdeel worden afgetrokken??

Ik zou het op prijs stellen om uw antwoord te mogen ontvangen.

Hartelijk dank voor uw medewerking.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Dwe verklaring van erfrecht is vooral nodig als een bank daarom vraagt. Als dat zo is dan moet u wel. Is dat niet zo, dan kan het nog steeds verstandig zijn, maar wellicht willen de erfgenamen de kosten besparen.

Wat de sieraden betreft: er is lijkt mij een verschil tussen meenemen en krijgen. Meenemen zonder dat je er recht op hebt lijkt mij niet juist. Krijgen als je er recht op hebt is wel juist. Krijg je daarmee meer dan waar je recht op hebt, dan ontstaat er voor dat meerdere strikt genomen een vergoedingsverplichting aan de overige erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >