verantwoordelijkheid schulden
2 januari 2004
Vraag nummer: 8303 (oude nummer: 3673)
In maart is mijn moeder overleden. Samen met mijn zussen hebben we de spullen in het oude huis van mijn moeder verdeeld. Nadat kosten zoals huur, telefoon,etc. waren betaald van de bankrekening was er vrijwel niets meer over.
Ze had echter wel een belegging gedaan waarvan het geld spoedig vrij zou komen. In een gesprek met een vertegenwoordiger van de beleggingsmaatschappij werd gezegd dat er simpelweg na overhandiging van de overlijdensakte de deelname van mijn moeder aan het project zou stoppen en er zou worden uitgekeerd op de vervaldatum. Hierop is de overlijdensakte toegestuurd, maar zijn er geen verdere afspraken gemaakt.
Inmiddels zijn we maanden verder en blijkt sinds enkele dagen dat er mogelijk nog sprake is van een destijds niet aan ons bekende schuld en blijkt de waarde van de belegging bovendien nihil. Per saldo is er dus sprake van (vrijwel) geen bezittingen, maar een mogelijk substantiele schuld.
Zijn er gezien de lange termijn die sinds maart verstreken is nog mogelijkheden om te zorgen dat wij niet voor de schulden verantwoordelijk worden gesteld? Wordt de verdeling van kleine spullen uit het huis gezien als volledige aanvaarding van de erfenis inclusief schulden?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Veel hangt af van de vraag of u zich heeft gedragen als erfgenaam en daarmee dus de nalatenschap zuiver heeft aanvaard. Is dat het geval dan is beneficiare aanvaarding of verwerping geen optie meer. Is dat niet zo dan kan dat nog wel.
Ik kan niet beoordelen wat de situatie is. Met name ook de verdeling lijkt mij wel een daad van aanvaarding. Het laatste woord is doorgaans aan de rechter in dit soort gevallen.
Ik raad u aan om contact op te nemen met een notaris om uw geval te bespreken en aan de hand daarvan eventueel nog een keuze te maken.