Vader verkoopt huis


5 februari 2007

Vraag nummer: 10844  (oude nummer: 8797)

Weledel gestrenge heer,
Ik heb op surinaamse sites gezocht naar dit onderwerp maar kon daarover niets vinden zodoende wend ik mij als laatse hoop tot u.
Mijn vader woont in Suriname in een koophuis waarin mijn moeder is overleden. Nu wilt hij het huis verkopen en van het geld een kleiner huis laten bouwen dat waarscijnlijk minder kost dan de opbrengst van het te verkopen huis. Van mijn vader is ons bekend dat hij gokt en daarom zijn wij bang dat hij de restopbrengs van het huis zal verbrassen.
De vraag van mij enmijn zusters en broers is of dit volgens de wet in Suriname legaal is.
Met hoogachting
W.L.Texel

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Geen idee ik ken het Surinaams recht niet. Als het overeenkomst met het Nederlands recht (geldende vanaf 1 januari 2003), zou het volgende kunnen gelden:

Als uw moeder geen afwijkend testament heeft gemaakt, dan is uw vader enig eigenaar geworden en kan hij alles doen en laten wat hij wil.

Kan hij echter niet goed zorgen voor zijn eigen vermogen, dan bestaat in Nederland de mogelijkheid om zijn vermogen onder bewind te laten stellen. Nog verdergaand kennen we curatele. Beide zaken gaan via een rechter. Mij lijkt dat soortgelijks wellicht in Suriname ook mogelijk is??

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >