rechten mbt spaarrekening


17 juni 2011

Vraag nummer: 25275  (oude nummer: 16813)

Goedendag,

Mijn vader is onlangs overleden en heeft mij als enig erfgenaam achter gelaten. Nu zijn we inmiddels al een heel eind met het regelen van alle zaken. Ik zit echter nog met een paar vragen. Hij had met zijn vriendin ( met wie hij GEEN geregistreerd partnerschap had) een huis en een spaarrekening. Zij wil in dat huis blijven wonen wat ik prima vind. Zij moet mij uitkopen, maar welk bedrag ontvang ik daarvan. Is dat de helft van de overwaarde of de helft van de waarde van het huis?Tevens was/is er een spaarrekening. Op mijn vader rekening kan ik zien dat daar geld naar geboekt werd vanaf zijn rekeningnummer. Houd dat in dat ik recht heb op een deel van het spaartegoed? En als laatste had mijn vader periodieke overboekingen vast gezet op zijn prive rekening. Kan ik alle bedragen die na zijn overlijden zijn overgeboekt terug eisen, want sinds zijn overlijden is er geen geld meer binnen gekomen op de rekening en is deze dus in feite slapend geweest, afgezien van die afschrijvingen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie
groeten
L. Buijs

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien uw vader voor de helft) mede gerechtigd was tot een woning en mede aansprakelijk voor de hypotheciare schuld, dan zal kortgezegd de helft van de overwaarde moeten worden uitgekeerd.

Degene ten name van wie een bankrekening staat is doorgaans de gerechtigde tot het saldo. Bij een en/of rekening kan dat wel eens anders zijn. En/of zegt eigenlijk alleen iets over wie er 'aan mag komen' niet van wie het is (hoewel sommigen daar anders over denken).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.