Preferente fakturen


21 januari 2009

Vraag nummer: 12352  (oude nummer: 12183)

De nalatenschap is betrokken in een rechtzaak waar de wederpartij beslag heeft gelegd op de bankrekeningen en de woning. Er is geen geld beschikbaar voor het betalen van facturen van de uitvaartverzorger, Hospice, Belastingdienst, grafsteen etc. Er staat echter geld genoeg op de geblokkeerde bankrekening. Is het toegestaan om (enkele van) de genoemde facturen te betalen ondanks de blokkering ? Indien de rechtzaak wordt verloren mogen de facturen dan eventueel betaald worden voordat de wederpartij de nalatenschap opeist ?? Hoe is de procedure hieromtrent ?
Het claimbedrag van de wederpartij is veel groter dan de waarde van de nalatenschap. De erfgenamen hebben allen beneficiair aanvaard.
Wie moet aangifte doen van de successierechten en wie moet de successierechten betalen indien de rechtzaak onverhoopt verloren wordt?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet, HPK

Antwoord:

Geachte heer,

Het lijkt mij verstandig om zeer nauwgezet de vereisten van de beneficiare aanvaarding (wettelijke vereffening) te volgen, zodat niet alsnog extra aansprakelijkheid ontstaat.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >