pand met huurders in erfenis vader en tante


17 oktober 2016

Vraag nummer: 47792

een pand (2 woningen+1 winkel) zit in een erfenis van mn vader en zijn zus(mijn tante) tante= overleden 2014 onder bewindvoering; dit pand is in 2011 verkocht met taxatierapport uit 2008 voor 300.000,- terwijl de waarde zonder huurders 725.000 is. 1) is dit verschil niet veel te groot ? 2) hoort er geen recent taxatierapport te zijn ? (het is aan zus verkocht dus in familie dus t stinkt behoorlijk). kan ik hertaxatie afdwingen (met terugwerkende kracht ?) wat vind u van het verschil in verkoopprijs met of zonder huurders ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Vanaf deze plaats kan ik niet beoordelen of één en ander tegen de juiste waarde is verdeeld. Strikt genomen kunnen deelgenoten zelf de waarde afspreken, maar zal uiteraard wel bezien moeten worden of die gekozen waarde ook fiscale consequenties kan hebben. In die zin kan het ook aan te bevelen zijn uit te gaan van een recente taxatie. Maar wellicht zijn er andere omstandigheden die betreffende koopsom rechtvaardigen. Zo zou sprake kunnen zijn van bezwaring met hypotheek, welke hypotheeklasten worden overgenomen door de verkrijger.
Overigens lijkt het me dat uitgegaan dient te worden van de waarde in verhuurde staat indien betreffend vastgoed (aan derden) was verhuurd ten tijde van de verdeling/levering.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.