Overlijdensuitkering


10 februari 2017

Vraag nummer: 49599

Mijn client is onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Haar man is recentelijk overleden en heeft veel schulden achtergelaten. Mijn client heeft de erfenis onder beneficiere voorwaarden aanvaard.
Nu heeft ze recht op een overlijdensuitkering van de werkgever van haar man. Dat wordt overgemaakt aan de erven van....
Mijn vraag is: kan ze deze overlijdensuitkering aanvaarden, of behoort dat tot de boedel van haar man. Wij weten dat ze niet aan de boedel van haar man mag komen, omdat dat de aanvaarding van de erfenis betekend. Maar op de website van uitvaart.nl heb ik gelezen dat de overlijdensuitkering niet binnen de erfenis valt. Echter een notaris van de Notaristelefoon, verzekerde mij dat het wel binnen de erfenis valt.
Kunt u meer duidelijkheid geven hierover?

Met vriendelijke groeten,
Bodhi van Dijk,
Tel: 06-23905660.

Antwoord:

Geachte heer,

Helaas kan vanaf deze plaats daarover geen zekerheid gegeven worden, want zoals aangegeven door uzelf al, hangt het mede af van de begunstiging en leent deze rubriek zich niet voor een legal opinion.
Door de omschrijving van de begunstiging kan het inderdaad weer wel in de nalatenschap vallen, hoewel het voor de uitkering in het algemeen geldt, dat het overlijden het moment van uitkering is, maar daarmee het nog niet automatisch de regels van het erfrecht volgt. Het beste is u te vervoegen bij een notaris en dan de polis mee te nemen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.