Overlijden broer zonder testament


30 november 2009

Vraag nummer: 13246  (oude nummer: 14457)

Hierbij een vraag met de hoop dat u mijn moeder verder kunt helpen.
2 weken geleden is zij gebeld door haar oudste zus onze broer is overleden. Is nooit getrouwd geweest, geen kinderen, geen ouders meer in leven. Alleen 4 zussen die alle 4 leven, maar niet door 1 deur kunnen.
Mijn moeder heeft geen bericht van de notaris gekregen alleen telefonisch te horen gekregen, nu ontving zij een brief van haar oudste zus haar zoon op zijn werkbriefpapier gemaakt dat mijn moeder zal afzien van haar erfrecht en dit ook aan haar andere 2 zussen verstuurd dit omdat hij aangaf: Hun broer had alleen maar schul. Dit is door alle drie getekend en aan hun oudste zus t.a.v. hun zoon retour gestuurd.
Nu belde hij zaterdag hij heeft toch een rekening van 50.000 en nog een levensloopverzekering.
Is mijn moeder nu onterft door de gezette handtekening en mag een neefje dit zomaar opstellen. Kan je als er geen testament is geen notaris aanwijzen om deze zaak af te handelen.
Mvg,

Kim

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als er meer schulden dan tegoeden zijn dan is er extra reden om niet zelf aan de slag te gaan, maar dat via een notaris te laten regelen. Verwerping moet namelijk via de rechtbank. Ik weet niet wat er gebeurd is na het ondertekenen van de zelf opgestelde verklaringen. Overigens kun je een verwerping niet zomaar ongedaanmaken.

Verder is het zo dat de mogelijkheid aanwezig is dat door de verwerping sprake is van plaatsvervulling zodat de kinderen van uw moeder in haar plaats zijn getreden!!!! Dus ik zou zeggen snel een afspraak maken bij uw notaris voor informatie en advies!

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.