overlijden af stand tekenen


25 september 2011

Vraag nummer: 26136

hallo,

mijn broer en ik hebben zaterdagavond tehoren gekregen dat onze vader die al 7 jr een zwerversbestaan leid overleden is nu is onze vraag waar we steeds tegen aan lopen is als we afstandtekenen van mijn vader zn schulden want ja weten wij wat hij de laatste 7 jr gedaan heeft maar 75% kans op dat hij zn rekeningen ok nie betaalde. en zo dus ok geen overlijdens verzekering bezit en wij financeel niet kapabel genoeg zijn om daar voor op te draaien maar tekenen wij dus afstand!! mogge we dan nog wel onze vader zien enof afscheid te nemen dat we niet aanwezig moche zijn bij teaarde stelling of crematie snappen we en hebben we vrede mee!! maar effe zien en de bevestingin ( lullig gezegt) dat hij t werkelijk is.. dus wat kunt u ons daar over adviseren en of aanraden

mvg anne en piet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien u erfgenaam bent van uw vader, dan hebt u een keuze: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. De laatste 2 keuzen moeten bij de rechtbank worden uitgebracht. Verwerpen betekent dat je geen erfgenaam (meer) bent, maar dat het dan wel 'doorzakt' naar je kinderen. Beneficiair aanvaarden houdt kortgzegd in dat je aansprakelijk bent voor de schulden voorzover daar tegoeden tegenover staan.

Het begint eigenlijk met de vraag of er een testament is en zo ja wat daar in staat. Dat kan via het centraal testamenten register.

Ik raad u toch aan om even langs een notaris te gaan voor advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.