Opzeggen bankrekening


29 september 2009

Vraag nummer: 13030  (oude nummer: 13951)

Vader is in 2003 overleden, moeder in december 2008. Wij zijn met 2 kinderen. Al jaren is mijn zus gemachtigd over de bankrekening en hebben wij alle bank handelingen gedaan. Nu wordt de rekening al maanden niet meer gebruikt. Er staat geen geld op. Pasjes worden niet gebruikt. Wij willen de rekening opzeggen. De bank weigert dit. Volgens hen mag en kan dit alleen met een verklaring van erfrecht. Is dit in alle gevallen zo???
Er is geen testament. Alle zaken waren al lang verdeeld en er is niets meer te verdelen of om aanspraak op te kunnen maken. Wanneer kan een rekening zonder deze [dure] verklaring opgezegd worden???

Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Het is inderdaad hopeloos, opzeggen en/of wijzigen tenaamstelling waarvoor wordt door sommige banken een verklaring van erfrecht gevraagd. Misschien goed om de situatie uit te leggen en dat het maken van extra kosten alleen voor opheffing van een lege rekening wel heel erg overdreven is. Maar dat gezegd hebbende: de bank heeft zijn eigen beleid en soms is daar weinig aan te doen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.