opmaken bezwaarde vermogen


16 december 2019

Vraag nummer: 59506

Geachte heer Van de Griend,

Ik ontving de volgende vraag in de nazorgrubriek echter (terecht) aan u gericht vandaar dat ik deze doorzet:

Als bezwaarde in de nalatenschap van mijn vader moet ik binnen een jaar na zijn overlijden bij notariƫle akte een beschrijving laten opmaken van het bezwaarde vermogen.
Wat voor documenten heb ik daar allemaal voor nodig? Bankafschriften, Bewijs van hypotheekschulden, en wat evt. nog meer?
Ben ik vrij om zelf een datum binnen dat jaar te kiezen? Of moet dat de overlijdensdatum van mijn vader zijn? Of kan ik ook kiezen voor 1 januari, op die datum krijg ik toch van banken etc. een jaaroverzicht, dat is wel zo makkelijk.
En is het, als ik zelf een datum kan kiezen, nog gunstig als ik kies voor een datum dat ik weinig vermogen heb? Of juist veel? Of maakt dat voor de toekomst niet uit?

Alvast dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet, Wia Snijder, Nunazorg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een boedelbeschrijving is een beschrijving wat tot de nalatenschap behoort, dus in beginsel per overlijdensdatum. Er kunnen nog latere baten opkomen, die hun oorsprong hebben op de stand van het vermogen per overlijdensdatum.
Het is van harte aan te bevelen een gespecialiseerde notaris te benaderen voor nadere informatie over de boedelbeschrijving en eventueel om samen de boedelbeschrijving op te stellen en eventueel notarieel vast te laten leggen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >