opgaaf uitgaven moeder


17 november 2009

Vraag nummer: 13210  (oude nummer: 14391)

Mijn schoonmoeder is overleden in sept 2007.Mijn vrouw en 2 kleinkinderen van oma zijn erfgenaam,omdat de broer van mijn vrouw in 2002 is overleden.Er was sinds het overlijden van de broer geen contact meer geweest tussen enerzijds kleinkinderen anderzijds oma en ons.Nu eisen ze hun erfdeel alsnog op.Mijn schoonmoeder heeft in 2005 en 2007 resp 5200 en 5700 euro contant van haar rekening opgenomen. Nu moeten wij verklaren wat zij met dit geld heeft gedaan. Moeten wij deze vraag beantwoorden ?voorzover wij dit al weten,anders dreigen zij met de rechter. En hoe sterk staan we dan

Antwoord:

Geachte heer,

Indien vaststaat wie de erfgenamen zijn (er zal uiteraard wel aanvaard moeten zijn door de aangewezen erfgenamen), hebben betreffende erfgenamen ook recht op informatie over de samenstelling van de nalatenschap. Indien gebruik is gemaakt van het recht van beraad, dan is dat al voordat er is aanvaard.
Indien de overledene geld heeft opgenomen kan dat mogelijk een schenking zijn geweest. In het kader van de legitieme portie kan dat van belang zijn. In het kader van het gewoon erfgenaamschap strikt genomen niet, tenzij er sprake is van verduistering oid.

Ik raad u van harte aan eens langs een notaris te gaan voor informatie en advies in dit geval.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.