onverdeeldheid, hertrouwen en overlijden


24 maart 2009

Vraag nummer: 12501  (oude nummer: 12608)

Man en vrouw zijn op huwelijkse voorwaarden gehuwd. Zij kopen gezamenlijk een woning die wordt gefinancierd met een lening waarvoor man en vrouw beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Beiden sluiten kruiselings een verzekering op elkaars leven. In de polis staat aangetekend dat de risicopremies voor eigen rekening dienen te komen.

Het huwelijk strandt en de man blijft in de woning wonen, later gaat de vrouw erin wonen omdat de man de lasten niet kan dragen. Er is geen overwaarde, maar eerder onderwaarde.

De onverdeeldheid is in stand gebleven, omdat er geen overeenstemming bestond over de waarde van de woning. Tevens was er geen bank bereid de vrouw een volledige financiering op de woning te geven.

De levensverzekering is in stand gebleven, de premies werden door de vrouw betaald (ook die voor haar man).

De man hertrouwt op een gegeven moment. Na enige tijd overlijdt hij, na een slopende ziekte.

VRAAG-1: met wie moet de vrouw nu om de tafel gaan zitten om uit de onverdeeldheid te geraken? Met de kinderen van haar ex-man (voortgekomen uit een eerdere relatie) of met de weduwe van haar ex-man (zijn nieuwe vrouw)?

VRAAG-2: het is toch zo dat de uitkering uit de levensverzekering gezien kan worden als een eigen inbreng van de vrouw in de onverdeelde woning met bijbehorende hypothecaire schuld? Hoe moet hiermee rekening worden gehouden bij de verdeling van de onverdeeldheid?

Antwoord:

Geachte heer,

Vooreerst moet worden vastgesteld of het nieuwe huwelijk van de man in gemeenschap van goederen was en vervolgens of hij een van de wet afwijkende regeling in een testament heeft opgenomen. De kans is groot dat de vrouw met de weduwe om tafel moet gaan zitten.

Het kan zijn dat er een vordering van de vrouw op de man is ontstaan, welke schuld van de man in zijn nalatenschap valt. Ik kan dat vanaf deze plaats niet beoordelen.

Ik raad de vrouw aan langs een notaris te gaan voor advies.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >