Ontruimen verzorgingshuis terwijl we erfenis willen verwerpen


25 november 2021

Vraag nummer: 63966

Beste heer, mevrouw,

Graag leg ik dan een vraag/kwestie voor.

Mijn vader is onlangs overleden. Vanwege de grote hoeveelheid schulden en onze zorgen wat er verder nog kan komen opdoemen, gaan we de erfenis verwerpen.

Nu moet zijn kamer in het verpleeghuis leeg. Een paar kledingstukken hebben we daaruit opgehaald; dat was nodig om hem voor de begrafenis fatsoenlijk aan te kunnen kleden.

Maar de overige spullen, daar zijn we onzeker over. Voor ons is het uiteraard van belang dat we op geen enkele manier handelen als erfgenaam.

De notaris zegt: foto’s maken van alle spullen, opslaan, en als er geïnspecteerd wordt, kun je aantonen dat de boedel intact is gebleven. Een ander zegt dat je bij de notaris ook een verklaring moet opstellen dat de opslag een ‘beheersmaatregel’ is. Weer een ander zegt dat het zo’n vaart niet loopt.

Kortom, als we het verzorgingshuis leeghalen en de spullen ergens anders onderbrengen, wat moeten we dan doen om te voorkomen dat ons handelen als zuiver aanvaarden wordt gezien?

Hartelijk dank, en vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een concreet advies kan ik u in deze ook niet geven, net zoals de andere notarissen. Naar mijn idee is het ook in beginsel een beheershandeling, maar dat kan wel omslaan in aanvaarding. Indien u bij de rechtbank verwerpt, dan wordt geacht geen erfgenaam te zijn geweest. Dus wellicht is het een optie dat eerst te doen en het verzorgingstehuis te vragen of u mag ontruimen en dan inderdaad heel goed vastleggen wat er was. Houdt u er rekening mee dat verwerping ook plaatsvervulling betekent.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >