onterft en schuldsanering


4 mei 2011

Vraag nummer: 24799  (oude nummer: 16687)

Mijn vader is kort geleden overleden, en heeft mij daar ik in de schuldsanering zit onterft. Dit staat ook zo beschreven in het testament.Mijn moeder leeft nog, en testamentair is vastgelegd dat zolang zij leeft ik mijn legitieme portie niet kan opeisen. Nu kreeg ik te horen van mijn bewindvoerder dat dit mijn WSNP-regeling frusteerd, en deze pas beƫindigd zal worden als mijn moeder komt te overlijden. De notaris die het testament opgesteld heeft is een andere mening toegedaan. Het zou volgens haar niet uitmaken of dit wel of niet in het testament is opgenomen. Mijn vraag is: wie heeft er in deze gelijk.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op zich is de door u geschetste regeling in het testament volledig rechtsgeldig. Maar uiteraard kan het daardoor zijn dat de WSNP daardoor wordt gefrustreerd, maar het is de vraag of daar via de WSNP wat aan gedaan kan worden of dat er sanctie mechanismen zijn. Dat weet ik niet, maar dat zou makkelijk vast te stellen moeten zijn.

Vooralsnog kunt u niet zoveel doen aan de testamentaire regeling dus zou ik heel voorzichtig zeggen dat u dus niet veel te verwijten valt en dat (nog voorzichtiger) de WSPN u daarvoor niet verantwoordelijk kan houden. Maar nogmaals, zeker weet ik dat niet, maar uw bewindvoerder zou daar meer informatie over kunnen geven (met concrete wetsartikelen).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.