nalatenschap


21 september 2007

Vraag nummer: 11304  (oude nummer: 9725)

Vorig jaar heb ik met u al gecorrespondeert (zie vraag 8575), Mijn moeder is op 15-09-2006 overleden. Middels een opgemaakt codicil d.d.30-11-2002 had zij alles geregeld. Alle zaken zijn inmiddels afgehandeld. Er moet alleen nog een klein bedrag ad € 123,00 van de fiscus worden ontvangen ivm ten onrechte betaalde 4,4% afhankelijke premie zorgverzekeringswet, hetgeen nog wel 3 jaar kan duren. Eveneens volgens eerder gemeld codicil heb ik in het afgelopen jaar gezorgd voor de afwikkeling. Er resteert nu nog één punt, waar ik niet uitkom. Mijn jongste zus heeft op de sterfdag van mijn moeder alle sieraden uit haar huis meegenomen. Ik heb haar vorig jaar al gevraagd deze sieraden aan mij terug te geven voor verdeling onder de andere broers en zussen. Mijn zus weigert dit en stelt, dat mijn moeder tegenover haar heeft verklaart, dat na haar overlijden de sieraden aan haar toebehoren. Niets is echter minder waar, want zo staat dat niet in het codicil beschreven. Bovendien heeft u mij in november 2006 reeds geadviseerd, dat dit niet juist is. Er bestaat alleen maar de officiele weg: of je hebt het geschonken gekregen of niet. Het blijft vreemd, dat je sieraden schenkt zonder dat ook af te geven. In januari en september van dit jaar zijn alle gelden inmiddels verdeeld tlv de bestaande en/of rekening. Ik heb mijn zus in januari 2007 geschreven, dat zij de gelden (slechts € 790,00) pas zal ontvangen, indien zij de sieraden bij mij inlevert ter verdeling. Tot nu toe reageert zij niet. Via een broer heb ik vernomen, dat zij de sieraden heeft laten taxeren. De waarde (verkoop??) komt uit op € 300,00. Volgens mij is deze taxatie niet juist; er moet getaxeerd worden op vervangingswaarde. Mijn inmiddels overleden vader is werkzaam geweest in een gerenomeerd juweliersbedrijf (Siebel) en heeft altijd zeer kostbare sieraden aan mijn moeder gegeven. Het betreft zeker een tiental sieraden, waarvan sommigen een waarde van meer dan € 300,00 hebben.
U begrijpt, dat ik nu al een hele tijd in een impasse verkeer. Contacten met mijn zus waren al niet goed en zijn nu helemaal verbroken. Andere broers en zussen dringen er nu bij mij op aan om het dossier nu maar af te sluiten en zo mogelijk de haar toekomende gelden maar over de anderen te verdelen ( 6x) en alsdan definitief tot sluiting van het dossier over te gaan. Maar mijn gevoel zegt echter, dat dit niet juist is. Kunt u mij nu adviseren wat ik hieraan moet doen om uit de impasse te komen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Nog steeds ben ik van mening dat het of wel of niet een schenking is. Is het niet zo, dan noemen we het verduistering en kom je in de sfeer van het strafrecht. Is het wel zo, dan moet je het laten zitten maar zal er door betreffende verkrijger wel schenkingsrecht over betaald moeten worden. Zijn er nog aankoopbonnen?

Kwaad met kwaad vergelden zou ik niet doen (u twijfelt daar ook aan).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >