Nalatenschap onbespreekbaar


14 mei 2013

Vraag nummer: 34532

Goedendag,

We zitten met een groot probleem.
Wij, als zoons van onze gescheiden vader willen graag weten waar we aan toe zijn als hij komt te overlijden. Maar onze vader wil daar met geen enkel woord met ons over praten, kenbaar maken, laat staan iets laten registreren. Wat kunnen we in zo'n geval dan nog doen om er bijv. zeker van te zijn dat we straks niet voor zijn evt. schulden moeten gaan opdraaien ? We weten wat dat betreft niets van zijn huidige financieele situatie. Kortom waar halen we onze rechten vandaan, wat kunnen, moeten en vooral wat mogen we ondernemen ?

Alvast vriendelijk bedankt !

Antwoord:

Geachte heer,

Er is eigenlijk nu helemaal niets te doen, behalve inderdaad om informatie vragen. Als die niet gegeven wordt, dan kunt u weinig ondernemen. In die zin hebt u ook geen rechten en moet gewoon afwachten.
Bij overlijden van uw vader zult u hoe dan ook (maar dat geldt eigenlijk altijd) goed moeten nagaan wat tot de nalatenschap behoort, voordat u een keuze maakt in aanvaarding (of niet).
Indien uw vader nog gewoon goed voor zichzelf en zijn bezittingen kan zorgen, dan zal bewind (of curatele) ook niet aan de orde zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.