Nalatenschap die niet direct afgehandeld is


15 februari 2006

Vraag nummer: 10054  (oude nummer: 7502)

Geachte heer,

De oom van mijn moeder is overleden in 1984. Hij had geen kinderen. Mijn moeder behoorde tot een van de vele erfgenamen. Hij heeft zo weinig geld achtergelaten, dat het de moeite niet waard was om het te verdelen. Zodoende staat er nu een bedrag op zijn rekening wat zonde is om erop te laten staan, maar niemand kan er aan komen. Zijn rekeningafschriften werden naar het adres van mijn moeder gestuurd, maar ook zij is enige jaren geleden overleden.
Wat is nu het beste om te doen? Kan er met de familie die voor erven in aanmerking komen een afspraak gemaakt worden dat het geld aan een goed doel geschonken wordt? Kan er een potje gemaakt worden waaruit de grafrechten betaald worden? Wanneer er erfgenamen zijn die overleden zijn erven dan de kinderen daarvan? Is het noodzakelijk dat een notaris deze zaak afhandelt? Graag zou ik hier meer over weten.
Bijvoorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
zie afzender

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Het gaat er natuurlijk om de tegoeden van de bankrekeningen vrij te maken zonder extra kosten. Daarvoor bent u afhankelijk van de medewerking van de bank. Gaat het om betaling van de uitvaart dan geven banken doorgaans wel gelden vrij.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.