Motivatie voor verwerping nalatenschap


5 maart 2011

Vraag nummer: 25268  (oude nummer: 16500)

Geachte notaris,
Ik wil mijn deel van een nalatenschap (van mijn tante) verwerpen. Van een notaris heb ik begrepen dat ik ook een verwerping van mijn minderjarige zoon, 15 jaar, moet regelen. Ik zelf woon in Amerika (27 jaar) en heb zelden contact gehad met mijn tante. Mijn zoon helemaal niet.
Welke motivatie om te verwerpen heeft de meeste kans bij een rechter om aangenomen te worden? Wordt er met een religieuze motivatie ook rekekning gehouden in de Nederlandse wet? Of is een emotionele motivatie meer aannemelijker? Er is een positief saldo op dit moment, maar dat zou mettertijd ook negatief kunnen worden i.v.m. het verkopen van een huis dat een vrij lange tijd kan duren.

Dank u voor uw advies.

Met vriendelijke groeten,
J.van Buren

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Naar mijn weten is deze vraag nog niet beantwoord en kan het zijn dat door tijdsverloop één en ander niet meer actueel is, maar toch:
indien er een postief saldo is, dan ligt over het algemeen verwerping niet voor de hand, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. De rechter hebben daarin hun eigen beoordeling, hoewel er wel richtlijnen voor zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.