Moeten aangetrouwen ook verwerpen?


15 januari 2017

Vraag nummer: 49041

Moeten aangetrouwden ook verwerpen.
Moeten minderjarigen kinderen en kleinkinderen welke niet dezelfde familienaam hebben bv overledene heet Hollander de zus uiteraard ook,maar is getrouwd met Jansen. Dus kinderen heten jansen en kleinkinderen hebben weer een andere achternaam moeten dan allemaal verwerpen of alleen die met dezelfde achternaam Hollander van overledene? Is er nog een termijn waarin broers zussen neven en nichten kunnen verwerpen? Voor kind en kleinkinderen van overledene is dit 3 maanden als die geen verlenging vragen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Pas als je als erfgenaam bent aangewezen door de wet of een testament kan je de keuze maken van zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Naar mijn weten wordt soms, indien een minderjarig kind door verwerping en plaatsvervulling erfgenaam wordt, al voor de verwerping (door de ouder)aan de rechter gevraagd om verwerping namens het minderjarig kind goed te keuren. Er moeten dan wel bijzondere redenen aanwezig zijn.

De familienaam is in beginsel niet doorslaggevend, het gaat erom of er familierechtelijke betrekkingen zijn en dus erfgenaamschap op grond van de wet is. Uiteraard kun je ook op grond van een testament erfgenaam zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.