misbruik zaakwaarnemerschap


21 mei 2008

Vraag nummer: 11739  (oude nummer: 10737)

Mijn demente moeder overleed in 2005. Tijdens haar laatste jaren was een broer zaakwaarnemer. Toen werd al misbruik van haar financiën door mijn broer vermoed. Mijn broer wilde geen inzage geven. Na overlijden heeft hij de erfenis op eigen houtje verdeeld, terwijl hij, mijn zus en ik gevolmachtigde zijn. Zo wilden wij onszelf inzage verschaffen. Gebleken is dat er idd sprake is van het zich toeeigenen van gelden en slecht zaakwaarnemerschap. Mijn broer geeft dit via zijn advocaat toe. Eerder zijn wij zussen mondeling met hem overeengekomen dat hij een x-bedrag zou storten (zonder advocaat aanwezig); zijn advocaat heeft later de toevoeging gemaakt dat wij eerst een finale kwijting moeten tekenen anders ontvangen wij het bedrag niet. Dit willen wij niet omdat wij hem dan eventuele later gebleken wantoestanden niet kunnen aanrekenen en zouden wij aansprakelijk kunnen worden gesteld voor mogelijke nog niet ontdekte zaken.
Mondelinge overeenkomst is toch rechtsgeldig? Is mijn broer niet verplicht te betalen? Ikzelf voel voor aangifte. Wat is uw advies? Wij verkeren in een patstelling. Bvd.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mij lijkt het juist da je pas finale kwijting geeft indien je vollediog accoord bent met de afwikkeling én je het jou toekomende hebt ontvangen (al dan niet via storting op een derdenrekening van bijvoorbeeld een notaris).

Uiteraard is een mondelingen overeenkomst bindend, maar het bewijs daarvan is evident een probleem.

Daarnaast loopt en kwestie of iemand bevoegd heeft gehandeld en zo nee of er wilicht sprake is van verduistering. Die route (indien je die al wil inslaan) loopt via het strafrecht.

Misschien toch goed om eens uw licht op te steken bij een notaris bij u in de buurt en dan vervolgens bij een advocaat.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >