Machteloos


3 juni 2020

Vraag nummer: 60902

Mijn oom overleed op 10jan., omdat hij ongehuwd en geen kinderen had ben ik enige erfgenaam, maar er was geen contact. Begin mei ontving ik pas de brief van de notaris met een volmacht voor aanvaarding of verwerping al dan niet benificiair. Ik vind het eigenlijk erg onrechtvaardig dat het zo lang heeft geduurd en waarschijnlijk is de notaris erg nalatig geweest door niet direct aktie te ondernemen om mij op te sporen. Het heeft in ieder geval zo lang geduurd dat de huurwoning is ontruimd en is alles vernietigd en/of afgevoerd + deurwaarder kosten hiervan 5000euro, 3 dagen later ben ik ingelicht. Mijn oom heeft tijdens zijn leven alles netjes geregeld en heeft geen schulden achtergelaten. Wat er mogelijk overblijft gaat nu dus naar de woningbouw en deurwaarder, ik kreeghet erg zwaar te verduren, het verlies van mijn oom wat ik pas 5maanden na zijn begrafenis hoor, het feit dat alles weg is de inboedel, erfstukken en de administratie en dus ook inzicht in de situatie.
Uiteindelijk moet ik nu gaan beslissen of ik benificiair ga aanvaarden. Ik vraag me af of de 5000euro kosten mij wel kunnen worden aangerekend ik was immers nergens van op de hoogte.
Kan dit zomaar ik moet nu aannemen dat er niks van waarde was in de woning en kan ik nergens meer aanspraak op maken en of er ├╝berhaupt nog wat overblijft na het betalen van de 5000euro is de vraag. Ik kan van niemand iets verwachten en kan het opnemen tegen een team van juristen bij de woningbouw.
Moet ik het maar opgeven en dus verwerpen?

Antwoord:

Geachte heer,

Het spijt me maar ik kan u hierin verder niet helpen. Het opsporen van de erfgenaam kan de nodige tijd vergen en het kan ook zo zijn dat betreffende notaris pas laat de opdracht kreeg. Ook over de gemaakte kosten kan ik geen oordeel vellen, het is natuurlijk wel de vraag wie de deurwaarder heeft ingeschakeld en of het wellicht niet diens taak is om de erfgenamen op te sporen dan wel de notaris te vragen dat te doen. Kortom, wat uzelf al aangeeft, er is veel onduidelijk. Beneficiaire aanvaarding is in beginsel aan te bevelen. Verwerping kan uiteraard ook, maar indien uzelf kinderen hebt, dan treden uw kinderen in uw plaats als erfgenamen en dat is wellicht niet wenselijk.
Ik raad u aan betreffende notaris verder om uitleg te vragen. Zij.hij kan u vast verder helpen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >