Kun je een erfenis van te voren verwerpen


10 april 2018

Vraag nummer: 54576

Mijn vader leeft nog maar heeft zich het afgelopen jaren in een bijzondere moeilijke situatie gebracht waardoor hij hoogstwaarschijnlijk flinke schulden heeft opgebouwd.
Hij heeft geen bezittingen meer in Nederland, staat momenteel niet meer ingeschreven in Nederland.hij heeft al jaren een verslaving en er is geen contact. Hij is getrouwd in het buitenland (buiten de EU) maar verblijft nu noodgedwongen weer in nederland maar heeft geen vast adres of inkomen.

Ik heb nog een broer met een verstandelijke handicap die onder bewind staat, waarvan ik de mentor ben. Mijn broer en ik zijn beiden meerderjarig.

Mocht er iets met mijn vader gebeuren dan begrijp ik dat ik de erfenis kan verwerpen, bij mijn broer zal de bewindvoerder hier over buigen. Ik heb echter ook twee kinderen die dan ook de erfenis zouden moeten verwerpen.

Wel begreep ik dat de kosten van een evt kosten/ begrafenis op ons verhaald zouden kunnen worden.

Is er een mogelijkheid om nu (nu mijn vader nog levend is) al voorzorgsmaatregelen te treffen zodat wij straks niet met kosten komen te zitten?
Het is niet bekend of zijn huwelijk staat geregistreerd in Nederland.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is niet mogelijk, mede omdat strikt genomen nog maar moet blijken (na overlijden) dat je erfgenaam bent.

Voor verwerping namens minderjarige kinderen is toestemming van de rechter nodig, dus voo uzelf verwerpt (tzt)is het van belang om eerst na te gaan of de rechter die toestemming zal geven. Indien de kinderen meerderjarig zijn kunt u wellicht in 1 volmacht samen via een notaris of bij de rechtbank verwerpen (let op dat er dan geen sprake is van kleinkinderen vanwege plaatsvervulling ook weer bij uw kinderen).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.